paltoane

Costumul este un set de articole de îmbrăcăminte fabricate din aceeași tesatura sau din tesaturi diferite, si este format din jachetă și pantaloni. Costumul poate fi purtat la birou, in cadrul unei ceremonii sau pentru intalniri de afaceri si poate fi croit pe masura din lana, matase,cashmir,mohair,catifea sau combinate.Deasemenea se poate personaliza de la rever pana la nasturi.
Nu excludem nici purtarea costumului ziua(casual), atata timp cat alegem cu grija tesatura, culoarea, croiala si masura potrivita.
Costumul reprezinta o haina oficiala pentru bărbații din toata lumea occidentală. Timp de vreo patru sute de ani, costumele de barbate au intrat și au ieșit din modă. Această evoluție este văzută mai recent în creșterea și scăderea popularității cravatei și neutilizarea treptată a vestelor și pălăriilor în ultimii cincizeci de ani.
Costumul modern a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar își are originea în standardul simplificat de îmbrăcăminte stabilit de regele englez Charles II în secolul al XVII-lea. În 1666, monarhul restaurat, Charles al II-lea, după exemplul curții regelui Ludovic al XIV-lea de la Versailles, a decretat că în Curtea engleză oamenii vor purta o haină lungă, o vestă (apoi numită “petticoat”), o cravată din cravată), o perucă, pantalonii genunchiului (pantaloni) și o pălărie. Cu toate acestea, picturile lui Jan Steen, Pieter Bruegel Bătrânul și alți pictori ai erei aurii olandeze arată că un astfel de aranjament a fost deja folosit informal în Olanda.
Multe dintre picturile de gen ale lui Steen includ bărbați îmbrăcați în jacheta sau pantaloni cu tricou și vesta, care, de fapt, se aseamănă mai mult cu modelele de costume moderne decât standardul britanic contemporan.
Astazi costumul este purtat de barbatii din toata lumea cu diverse ocazii, ca eticheta, sau pur si simplu la birou in viatat de zi cu zi. Costumul este foarte popular in Italia, sau Marea Britanie, acolo unde sunt si cei mai mari producatori de tesaturi naturale din lume.

Istoria costumului

Tinuta Semi-formală – un costum de culoare închisă, o cămașă cu model non-obtrusiv, și o cravată conservatoare. Aici nu trebuie purtat tuxedo.

Tinuta Business Casual – cravata este opțională, dar este necesară o cămașă lejera și pantaloni . De asemenea, trebuie să fie purtat un sacou sport sau un blazer.

Tinuta Casual – sunt acceptate blugi, pantaloni de bumbac și pantaloni scurți.O cămașă polo simplă, care se potrivește, va fi suficientă in vreme calda dar în vreme rece.